Akhenaton

INFORMATION

Novo kraljevstvo je period egipatske istorije između 16. veka p. n. e. i 11. veka pne, koji obuhvata osamanaestu dinastiju, devetnaestu dinastiju i dvadesetu dinastiju. Njemu prethodi Srednje kraljevstvo, a posle njega sledi Treći prelazni period.
Za vreme Novog kraljevstva Egipat je izvršio svoje najveće teritorijalno proširenje. On se proširio na jug do Nubije a zadržao teritorije na Bliskom istoku. Egipatska vojska se borila sa Hetitima za teritoriju današnje Sirije.

Jedan od najpoznatiojih faraona Novog kraljevstva je bio Amenhotep IV, koji je promenio svoje ime u Akhenaton, u čast boga Atona. Njegov atonizam neki smatraju prvom monoteističkom religijom. Akhenatonova religijska revolucija se često navodi kao razlog zbog kog je on izbrisan iz egipatske istorije. Za vreme njegove vladavine, u egipatskoj umetnosti se pojavio novi stil.

Još jedan poznati faraon je Ramzes II („veliki“), koji je povratio teritorije današnjeg Izraela, Libana i Sirije, koje je Egipat kontrolisao za vreme osamnaeste dinastije. Ramzes II je bio poznat po velikom broju dece. Grob koji je izgradio za svoje sinove, u Dolini kraljeva, je najveća je grobnica u Egiptu.
Još dva značajna faraona su bili kraljica Hatšepsut i Tutmos III. Kraljica Hatšepsuta se bavila povećanjem spoljne trgovine. Tutmos III („egipatski Napoleon“) proširio je egipatsku vojsku, i upravljao njom veoma uspešno.

ARTIST PHOTO

ALBUMS