Al Yankovic

INFORMATION

Born In : Downey California U S
Occupation(s) : Singer songwriter film record producer satirist author

Alfred Metju „Vird Al” Jankovik (engl. Alfred Matthew “Weird Al” Yankovic, IPA: /’jæŋ.kəvɪk/ YANG-kə-vik; Dauni, 23. oktobar 1959) američki je muzičar, satiričar, parodičar, harmonikaš i televizijski producent američkog, srpskog, engleskog i italijanskog porekla. Jankovik je posebno poznat po svojim humorističkim pesmama, kao i parodijama nekih od poznatih muzičkih hitova, koje bacaju novo svetlo na popularnu kulturu.
Od vremena kada je primio svoju prvu lekciju sviranja harmonike, dan pre svoga sedmog rođendana, pa sve do danas, on je prodao više od 12 miliona albuma i snimio više od 150 parodija i originalnih pesama. Za svoj rad, pored devet nominacija nagrađen je i sa tri Gremi nagrade, kao i tri zlatne i pet platinastih ploča u Sjedinjenim državama. Jankovikov prvi „Top 10” Bilbordov album (Straight Outta Lynwood) i singl (White & Nerdy) su oba objavljena 2006. godine, obeležavajući tako skoro tri decenije njegove karijere.
Osim snimanja albuma, Jankovik je napisao scenario i glumio u svome sopstvenom filmu UHF (UHF), nastupao u televizijskom šou programu „Otkačeni Al”, režirao je muzičke video-spotove za sebe lično kao i za druge umetnike, uključujući Bena Foldsa (Ben Folds) i grupu Henson (Hanson), a pojavljivao se i gostovao i u brojnim TV emisijama, kao što su „Simpsonovi” (The Simpsons) „Spiks end speks” (Spicks and Specks) „Džoni Bravo” (Johnny Bravo) „Iza muzike” (Behind the Music) (Tim and Eric Awesome Show, Great Job!), i „Robot pile” (Robot Chicken).

ARTIST PHOTO

ALBUMS