Albert King

INFORMATION

Born In : Indianola Mississippi Indianola Mississippi U S
Occupation(s) : Hlist Songwriter musician producer

Albert King Nelson (engl. Albert King Nelson; 25. april 1923 — 21. decembar 1992), poznat profesionalno kao Albert King, bio je američki bluz gitarista i pevač, koji je imao veliki uticaj u svetu sviranja bluza na gitari. Jedan od “Tri kralja bluz gitare” (uz B. B. Kinga i Fredi Kinga), on je možda najpoznatiji po singlu iz 1967. Born Under a Bad Sign.
Albertova popularnost kod kritičara i kod široke publike donela mu je slavu i mesto jednog od najcenjenijih i najuticajnijih gitarista bluza i roka. Intenzivan, pun zvuk gitare i njegov varljivo jednostavan stil, King je inspirisao i crne i bele muzičare od Otis Raša i Robert Kreja do Erik Kleptona i Stivi Rej Vona. King je objavio veliki broj albuma, njegove pesme su među najpopularnijim pesama u istoriji bluza, od kojih su neke kasnije postali klasici žanra. Njegova pesma Born Under a Bad Sign se smatra bluz standardom i najčešće je izvode drugi bluzmeni.
Albert King je uključen u Bluz kuću slavnih (1983) i Rokenrol kuću slavnih (2013. posthumno), a na listi “500 najboljih albuma svih vremena” po časopisu Roling stoun, njegov rad je predstavljen u albumu Born Under a Bad Sign na 491. mestu. Takođe, ovaj album je dodat u Gremu kuću slavnih 1999.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

20. Cold Feet
31. Feeling
39. Hound Dog
58. My Babe
60. One Night
63. Red House

ADVERTISEMENT