Amazing Blondel

INFORMATION

Hamfri Deforest Bogart (engl. Humphrey DeForest Bogart; Njujork, 25. decembar 1899 — Los Anđeles, 14. januar 1957) bio je jedan od najpopularnijih američkih filmskih glumaca 1950-ih godina. Dobitnik je Oskara 1951. godine za film Afrička kraljica a legendarnu popularnost je stekao u filmovima Kazablanka i Malteški soko. Časopis Entertejnment vikli proglasio ga je najvećom filmskom legendom svih vremena. Američki filmski institut ga je 1999. godine proglasio najvećom muškom filmskom zvezdom. Nazvan je i kulturnom ikonom.
Nakon pokušaja s raznim poslovima, Bogart je 1921. godine počeo glumiti i postao redovni izvođač u brodvejskim produkcijama u dvadesetima i tridesetima. Nakon berzovnog kraha 1929. godine smanjila se potražnja za predstavama pa se Bogart okrenuo filmu. Njegov prvi značajniji uspjeh bila je uloga Djuka Mantija u filmu Okamenjena šuma. Dobio je pohvale za glumu u pozorišnoj predstavi pa se njegov prijatelj Lesli Hauard pobrinuo da je reprizira i u filmskoj verziji iz 1936. hodine. Uprkos sjajnim kritikama, za Bogartom se vukla etiketa gangstera iz B-filmova. Prekretnica se dogodila 1941. godine s filmovima Visoka Sijera (iako je i u njemu glumio kriminalca) i Malteški soko. Sledeće godine, njegova uloga Rika Blejna u Kazabalnki konačno ga je dovela na vrh glumačke profesije, a u isto vrijeme „zacementirala” njegovu prepoznatljivu filmsku osobnost, onu tvrdokornog cinika koji ponekad pokazuje svoju plemenitu stranu. Sledili su trijumfi s filmovima Duboki san (1946), Ostrvo Largo (1948), u kojem je nastupio sa svojom suprugom Loren Bakol, Blago Sijera Madre (1948), Afrička kraljica (1951), za koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca i Pobuna na Kejnu (1954). Pojavio se ukupno u 75 dugometražnih filmova.
Sahranjen je sa srebrnom zviždaljkom na kojoj je urezano: „Ako ti nešto treba, samo zvizni!” u znak sećanja na njegove reči iz filma Imati i nemati.

ARTIST PHOTO

ALBUMS