Amazing Device

INFORMATION

Android je mobilni operativni sistem kompanije Gugl zasnovan na Linuks jezgru, prvenstveno dizajniran za mobilne uređaje sa ekranom osetljivim na dodir, kao što su pametni telefoni i tablet uređaji. Korisnički interfejs Androida je zasnovan na direktnoj manipulaciji objektima na ekranu, korišćenjem ulaza u vidu dodira koji odgovaraju pokretima u realnom svetu kao što su prevlačenje, pritiskanje zumiranje (engl. pinching) kao i unos teksta pomoću virtuelne tastature. Kao dodatak uređajima osetljivim na dodir, Gugl je razvio i Android TV za televizore, Android Auto za automobile i Android Wear za ručne satove, svaki od njih sa prilagođenim korisničkim interfejsom. Varijante Android operativnog sistema se koriste i na igračkim konzolama, digitalnim kamerama, personalnim računarima i drugim elektronskim uređajima.
Android je razvila istoimena kompanija (engl. Android, Inc.) koju je kompanija Gugl kupila 2005. godine. Android je predstavljen 2007. godine zajedno sa osnivanjem udruženja Open Handset Alajans (OHA) (engl. Open Handset Alliance, OHA), konzorcijuma hardverskih, softverskih i telekomunikacionih kompanija posvećenih razvoju otvorenih standarda za mobilne uređaje. Prvi Android telefon je prodat u septembru 2008. godine i od tada je predstavljeno više izdanja ovog operativnog sistema, sa najnovijom verzijom 8.0 “Oreo”, koja je predstavljena u avgustu 2017. godine. Android aplikacije se mogu preuzeti sa Gugl plej prodavnice, na kojoj zaključno sa februarom 2017. godine, ima preko 2.7 miliona aplikacija. Android je najprodavaniji operativni sistem na tablet računarima od 2013. godine, i pokreće se na većini pametnih telefona danas. Od maja 2017. godine, Android ima 2 milijarde aktivnih korisnika mesečno, i poseduje najveću bazu korisnika od svih operativnih sistema.
Izvorni kod Androida je objavljen od strane Gugl-a i dostupan je pod licencom otvorenog koda, iako se većina Android uređaja isporučuje u kombinaciji softvera otvorenog koda i vlasničkih licenci, između ostalog i vlasničkog softvera neophodnog za pristup Gugl servisima. Android je popularan među tehnološkim kompanijama koje zahtevaju gotove, jeftine, prilagodljive i lake operativne sisteme za svoje visokotehnološke uređaje. Otvorenost ove platforme je ohrabrila ogromnu zajednicu programera i entuzijasta da koriste softver otvorenog koda kao osnovu za svoje zajedničke projekte, kao i da kreiraju zakrpe za starije uređaje, dodaju nove funkcionalnosti za naprednije korisnike i da portuju Android na uređaje koji su prvobitno isporučivani sa drugim operativnim sistemima. Velike razlike u hardveru koji se nalazi u Android uređajima dovodi do velikih kašnjenja u nadogradnji softvera, gde je obično potrebno da prođe i po nekoliko meseci između različitih verzija operativnog sistema i sigurnosnih zakrpa, pre nego što se isporuči korisnicima, ili se ponekad uopšte i ne isporuči. Uspeh Androida je doveo do toga da postane predmet različitih sporova između tehnoloških kompanija u vezi sa patentima i autorskim pravima.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

ADVERTISEMENT