Amber Claire

INFORMATION

Njemačka (ekav. Nemačka; njem. Deutschland), zvanično Savezna Republika Njemačka (njem. Bundesrepublik Deutschland), federalna je parlamentarna republika u srednjoj i zapadnoj Evropi. Čini je 16 konstitutivnih država, zauzima površinu od 357.021 km2 i ima uglavnom umjerenu sezonsku klimu. Sa oko 82 miliona stanovnika, Njemačka je najnaseljenija država-članica Evropske unije. Nakon SAD, druga je najpopularnija imigraciona destinacija na svijetu. Glavna i najveća metropola Njemačke je Berlin, dok je najveća konurbacija Rurska oblast — s glavnim središtima u Dortmundu i Esenu. Ostali veći gradovi Njemačke su Hamburg, Minhen, Keln, Frankfurt, Štutgart, Diseldorf, Lajpcig, Bremen, Drezden, Hanover i Nirnberg.
Različita germanska plemena naseljavala su sjeverne dijelove današnje Njemačke od klasičnog antičkog doba. Oblast po imenu Germanija dokumentovana je prije 100. godine n. e. Tokom Velike seobe naroda, germanska plemena su se proširila na jug. Početkom 10. vijeka, njemačke teritorije su činile središnji dio Svetog rimskog carstva. Tokom 16. vijeka, sjeverne njemačke oblasti su postale poprište protestantske reformacije. Nakon propasti Svetog rimskog carstva, 1815. godine je osnovana Njemačka konfederacija. Njemačke revolucije 1848—1849. dovele su do nastanka Frankfurtske narodne skupštine, prve slobodne izabrane skupštine za cijelu Njemačku.
Njemačka je 1871. godine postala nacionalna država kada je većina njemačkih država ujedinjena u Njemačko carstvo kojim je dominirala Pruska. Nakon Prvog svjetskog rata i Njemačke revolucije 1918—1919, Carstvo je zamijenjeno parlamentarnom Vajmarskom republikom. Godine 1933. brz dolazak nacista na vlast doveo je do uspostavljanja Nacističke Njemačke, koja je nastala i počivala na osnovama diktature a potom dovela do Drugog svjetskog rata i Holokausta. Nakon kraja Drugog svjetskog rata u Evropi i perioda savezničke okupacije, osnovane su dvije njemačke države: demokratska Zapadna Njemačka i socijalistička Istočna Njemačka. Ove dvije države su se 3. oktobra 1990. godine ujedinile.
U 21. vijeku, Njemačka je velika sila i četvrta je najveća privreda po nominalnom BDP-u, a peta po PKM-u. Kao svjetski lider u nekoliko industrijskih i tehnoloških grana, Njemačka je treća na svijetu po izvozu i uvozu. Ovo je razvijena zemlja s veoma visokim životnim standardom, za koji je zaslužno kvalifikovano i produktivno društvo. To potvrđuje socijalna zaštita i univerzalni sistem zdravstvene zaštite, zaštita životne sredine i besplatno univerzitetsko obrazovanje.
Savezna Republika Njemačka bila je osnivač Evropske ekonomske zajednice (godine 1957) i Evropske unije (godine 1993). Dio je Šengenske zone, kao i saosnivač Evrozone (godine 1999). Njemačka je država članica Organizacije ujedinjenih nacija, Organizacije Sjevernoatlantskog sporazuma, Grupe 7 (bivše Grupe 8), Grupe 20 i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Vojni rashodi Njemačke su 9. najviši na svijetu.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

ADVERTISEMENT