Amber Gris

INFORMATION

Doktor Gregori Haus (engl. Gregory House) je izmišljeni lik, protagonista Foksove televizijske serije medicinske tematike Doktor Haus koga glumi britanski glumac Hju Lori. Haus je stručnjak za dijagnostiku koji pokazuje veliku nezavisnost u svojim postupcima i načinu razmišljanja, a nalazi se na čelu odseka dijagnostike u izmišljenoj bolnici Prinston – Plejnsboro (engl. Princeton-Plainsboro Teaching Hospital). Okarakterisan je kao mizantrop, cinik i zajedljivac pun tvrdoglavih ideja i mišljenja.
U seriji, Hausov nestandardni pristup postavljanju dijagnoza, radikalni terapeutski motivi i nepokolebljiva racionalnost uzrok su čestih konflikata u koje ulazi sa svojim kolegama. Pored toga, kao doktor, Haus ne saoseća sa svojim pacijentima, što je njegov uobičajeni način da obezbedi sebi vreme za rešavanje patoloških zagonetki. Sam lik je delimično inspirisan likom Šerloka Holmsa.
Veliki deo zapleta u seriji se zasniva na Hausovoj prečestoj upotrebi leka vikodin za ublažavanje bola u nozi koji je posledica infarkta kvadricepsa, povrede zbog koje je prinuđen da pri hodu koristi štap. Iako su ga kolege, doktori Džejms Vilson i Lisa Kadi, više puta ohrabrivali da se prijavi na grupu za rehabilitaciju, nije bilo uspeha u odvikavanju Hausa od korišćenja leka. Ova zavisnost je jedna od mnogih paralela sa Holmsom, koji je kokainski zavisnik.
U toku emitovanja serije, lik je dobio pozitivne kritike. Tom Šejls (engl. Tom Shales) iz Vašington posta nazvao je Hausa „najupečatljivijim televizijskim likom koji se pojavio poslednjih godina“. Gregori Haus je 2008. godine zauzeo drugo mesto na listi najseksepilnijih TV doktora, odmah iza doktora Daga Rosa koga glumi Džordž Kluni u seriji Urgentni centar. Za svoj prikaz doktora Hausa, Hju Lori je nagrađivan značajnim nagradama, uključujući dva Zlatna globusa za najboljeg glavnog glumca u TV seriji i Screen Actors Guild Award za najboljeg glumca u dramskoj seriji. Lori je, takođe, bio nominovan šest puta za Emi nagradu za program koji se emituje u udarnom terminu 2005, 2007, 2008, 2009, 2010. i 2011. godine ali je nijednom nije osvojio.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT