Anne Curtis

INFORMATION

Born In : Yarrawonga Victoria Australia
Occupation(s) : Actress television host singer

Marija od Modene (ital. Maria Beatrice Anna Margherita Isabella d’Este; 1658– 1718) bila je kraljica Engleske, Škotske i Irske kao druga supruga Džejmsa II Stjuarta (1633—1701). Bila je religiozna rimokatolkinja i udala se za udovca Džejmsa, koji je bio mlađi brat Čarlsa II (1630–1685) i potencijalni naslednik prestola. Nije se interesovala za politiku i bila je posvećena suprugu i njihovoj deci od koje je dvoje preživelo detinjstvo: Džejms Fransis Edvard, jakobitski kandidat na presto (kao Džejms III Engleski), kasnije poznat kao Stariji pretendent (engl. The Old Pretender), i Luiza Marija Tereza.
Marija je rođena u vojvodskoj porodici u Modeni, maloj državi u severoistočnoj Italiji. U Engleskoj je prvenstveno ostala upamćena po glasinama o kontraverznom rođenju Džejmsa Fransisa Edvarda, njenog jedinog sina koji je preživeo detinjstvo. Prema široko raširenim glasinama, Džejms je bio „zamena“, tj. beba koja je unesena u sobu gde se odvijao porođaj u tiganju za grejanje postelje. Cilj ovakvog poteza bio je da se obezbedi naslednik katoličkoj grani dinastije Stjuart. Iako se pokazalo da su ovakve optužbe bile netačne, što je potvrdila i istraga Tajnog saveta, rođenje Džejmsa Fransisa Edvarda bilo je jedan od činilaca koji su doveli do Slavne revolucije 1688. godine. U revoluciji Džejms II je bio prisiljen da presto ustupi svojoj ćerki iz prvog braka Mariji, koja je bila protestantkinja kao i njen suprug i savladar Vilijem III.
Džejms II i Marija Modenska su sa porodicom otišli u izgnanstvo u Francusku gde im je Luj XIV stavio na raspolaganje dvor Sen Žermen an Laj, nedaleko od Pariza. Jakobiti su Mariju nazivali „Kraljicom preko mora“ (engl. Queen over the water) s obzirom da je živela u Francuskoj. Za razliku od muža, Marija je bila popularna među dvoranima francuskog kralja. Kada je postala udovica 1701. godine, njen trinaestogodišnji sin Džejms Fransis Edvard je, za jakobite, postao Džejms III od Engleske i VII od Škotske. Do njegovog šesnaestog rođendana Marija je obavljala dužnost regenta. Kada je mladi Džejms, posle Utrehtskog mira 1713. godine, diplomatski zamoljen da napusti Francusku, Marija je ostala. Naime, kao udovica zajedno sa ćerkom Luizom Marijom Terezom je leta provodila u manastiru Šailo. Marija Luiza Tereza je umrla od malih boginja 1712. godine, a Marija Modenska je i posle 1713. ostala u Francuskoj iako je sa odlaskom sina bila lišena društva članova porodica. Marija je preminula 1718. od raka dojke. Ostala je u lepom sećanju svojim francuskih savremenika.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT