Chester French

INFORMATION

San Francisko (engl. San Francisco), zvanično grad i okrug San Francisko (engl. City and County of San Francisco) finansijski, kulturni i transportni je centar severne Kalifornije i jedino je naselje u Kaliforniji koje je istovremeno grad i okrug. San Francisko obuhvata površinu od 121 km² na severnom kraju istoimenog poluostrva. Gustina nasenjenosti je 7.022 osoba po km² što ga čini najgušće naseljenim većim gradom (sa brojem stanovnika koji prelazi 200.000) u saveznoj državi, te drugim najgušće naseljenim gradu u celoj državi odmah nakon Njujorka. San Francisko je 4. grad po broju stanovnika u Kaliforniji, odmah nakon Los Anđelesa, San Dijega i San Hozea te je 14. u celoj državi sa procenjenim brojem od 852.469 stanovnika, prema podacima iz 2014. godine. Gradsko i okolno područje su poznati kao Zalivska oblast San Franciska te kao deo kombinirane statističke površine gradova San Hoze, San Francisko i Ouklanda, zajedno broje procenjenih 8,6 miliona stanovnika.
San Francisko (španski naziv za Svetog Franju) osnovan je 29. juna 1776. godine kad su španski kolonisti sagradili tvrđavu na Golden Gejtu i imenovali je po Franji Asiškom. Nakon pronalaska rezervi zlata 1848. godine, te srebra 1859. godine, dožiljava period ubrzanog širenja i postaje najveći grad na zapadnoj obali tog vremena. Grad je 1856. godine ujedno postao i okrug zbog rasta stanovništva. Nakon što je u potpunosti bio uništen u zemljotresu i požaru 1906. godine, veoma brzo je obnovljen, te je 9 godina kasnije već bio domaćin Međunarodne izložbe „Panama Pacifik”. Tokom Drugog svetskog rata je služio kao luka za ukrcavanje vojnika i ostalih službenika koju su upućivani na pacifičko ratište. Grad je utemenjen kao centar liberalnog aktivizma SAD-a nizom događaja, poput povratka vojnih lica, masovne imigracije, rasta hipijevske protivkulture, seksualne revolucije i porasta broja mirovnih pokreta zbog američke umešanosti u Vijetnamski rat, kao i zbog ostalih dešavanja koja su dovela do „Leta ljubavi” i pokreta za prava LGBT osoba.
San Francisko je popularno turističko odredište, poznato po svežim letima, magli, strmim brežuljcima, mešavini arhitektonskih stilova i popularnim atrakcijama poput mosta „Golden gejt”, žičara, ostrva Alaktraza i Kineske četvrti. Takođe je i sedište sledećih tehnoloških kompanija: Gep, Jelp, Pintrest, Tviter, Uber, Mozila, Kregzlist i mnogih drugih.

ARTIST PHOTO

ALBUMS