Chicago Soundtrack

INFORMATION

Mjesečina (engl. Moonlight) američki je dramski film iz 2016. u režiji Barija Dženkinsa. Zasniva se na neobjavljenoj djelimično autobiografskoj drami In Moonlight Black Boys Look Blue Tarela Alvina Makrejnija. Glumačku ekipu čine Trevante Rouds, Andre Holand, Džanel Mone, Ešton Sanders, Naomi Haris i Maršala Ali.
Prikazuje tri etape u životu glavnog lika Šajrona. Prati razne poteškoće s kojim se Šajron suočava, počev od poteškoća s vlastitom seksualnosti i identitetom pa do psihičkog i fizičkog zlostavljanja koje trpi kao ishod toga. Snimljen je početkom 2015. u Majamiju (Florida), a premijerno je prikazan 2. septembra 2016. na Filmskom festivalu u Telurajdu. U SAD je objavljen 21. oktobra 2016. u distribuciji kompanije A24 i zaradio je 55 miliona dolara širom svijeta.
Naišao je na veoma pozitivni prijem kod kritičara. Na 74. dodjeli Zlatnog globusa, dobio je šest nominacija, a osvojio Zlatni globus za najbolji film. Na 89. dodjeli Oskara, dobio je osam nominacija, a osvojio nagrade u sljedećim kategorijama: Oskar za najbolji film, Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu (Maršala Ali), Oskar za najbolji adaptirani scenarij (Dženkins i Makrejni).
Ovo je prvi film s kompletnom crnačkom glumačkom ekipom, prvi LGBT-film, i film s drugom najnižom zaradom na domaćem tržištu (nakon Katanca za bol) da osvoji Oskara za najbolji film. Montažerka Džoj Makmilon postala je prva crnkinja nominovana za Oskara za najbolju montažu (za nagradu je takođe nominovan Net Sanders), a Ali je postao prvi musliman da osvoji Oskara za glumu.

ARTIST PHOTO

ALBUMS