Chivas

INFORMATION

Čijapas (šp. Estado de Chiapas), savezna je država Meksika. Ima površinu od 75.634 km² i 4.255.790 stanovnika (podatak iz 2005). Od njih, oko milion su indijanskog porekla od kojih četvrtina ne govori španski jezik.

Nalazi se na jugoistoku zemlje uz obalu Tihog okeana. Na istoku se graniči sa Gvatemalom, na zapadu sa Oahakom, na severu sa Tabaskom, i na severozapadu sa Verakruzom.
Glavni grad Čijapasa je Tukstla Gutijerez. Drugi značajni gradovi su turističko središte San Kristobal de las Kasas i privredno središte Tapačula. Čijapas je poznat po arheološkim nalazištima kulture Maja, kao što su: Palenke, Bonampak i Jasčilan.
U kolonijalno doba Čijapas je pripadao Gvatemali. Gvatemalu je pripojio Meksiko 1822, da bi se ona 1823. ponovo osamostalila. Narod Čijapasa je na referendumu izabrao da ostane u Meksiku. Država Čijapas je osnovana 1824.
Čijapas je jedna od najsiromašnijih meksičkih država. U državi je aktivan levičarski antiglobalistički pokret za prava domorodačkog stanovništva – zapatisti (EZLN). Oni su 1994. podigli oružanu pobunu.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

ADVERTISEMENT