Clifford T Ward

INFORMATION

Born In : Stourport on Severn Worcestershire England
Occupation(s) : Singer songwriter

Anarhizam (grčki: anarkhos – bez vladara) je ideologija i filozofija društva zasnovanog na slobodi koju ne ograničava vlast. Anarhisti se protive svakom autoritetu i sili i zalažu se za apsolutnu slobodu pojedinca i samoorganzovanih grupa. Kao organizovan pokret, anarhizam se prvi put javlja posle francuske revolucije. Prvi koji je sebe okarakterisao kao anarhistu, bio je Pjer Žozef Prudon u 19. veku.
Mediji često predstavljaju anarhiste kao opasne i nasilne ljude. Ova predrasuda je proizvod državne propagande, pre svega zato što se anarhizam zalaže za mir i slobodu. Mnoge radnice i radnici, naučnici, poznati umjetnici, književnici i muzičari su kroz svoja djela propagirali anarhizam.
Anarhisti se protive svakom autoritetu i sili i zalažu se za apsolutnu slobodu ličnosti, mada nekoliko autora specifičnije definiše da se oni zalažu za institucije bazirane na odsustvu hijerarhije koje su slobodne asocijacije. Anarhizam smatra državu nepoželjnom, suvišnom i štetnom. Glavni stav anarhizma je da država kroz svoje represivne organe vlasti (sud, policija, vojska) donosi više zla nego dobra i da državu treba ukinuti. Kao organizovan pokret se prvi put javlja posle francuske revolucije. Prvi je ovaj pokret sistematski obrazložio Prudon u 19. veku.
Dok je antistatizam centralan, anarhizam podrazumeva suprotstavljanje autoritetu ili hijerarhijskoj organizaciji u sprovođenju svih ljudksih odnosa, uključujući, mada ne i ograničeno na, sistem države. Anarhizam se obično smatra radikalnom ideologijom levog krila, i veći deo anarhističke ekonomije i anarhističke pravne filozofije odražava anti-autoritarne interpretacije komunizma, kolektivizma, sindikalizma, mutualizma, ili participativne ekonomije.Anarhizam ne nudi fiksno telo doktrine sa jedinstvenom specifičnom tačkom gledišta, već ima fluktuacije i tok sličan filozofiji. Postoji mnoštvo tipova i tradicija anarhizma, sve od kojih nisu uzajamno isključive. Anarhističke škole mišljenja se mogu fundamentalno razlikovati, podržavajući sve od ekstremnog individualizama do kompletnog kolektivizma. Struje anarhizma se često dele u kategorije socijalnog i individualističkog anarhizma ili slične dualne klasifikcije.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

2. A Dream
9. April
16. Carrie
21. Contrary
22. Crisis
23. Dancer
24. Detriment
28. Escalator
29. Evening
33. For Emily
34. Gandalf
35. Gaye
36. Gentle
42. Home
51. Jenny
57. Leaving
63. Lullaby
67. Miner
80. Prams
81. Quiz Show
82. Rayne
84. Reckless
85. Sal
87. Scullery
88. Secretary
90. Sidetrack
97. Stains
102. Sylvie
104. Tea Cosy
109. The Mule
122. Trespass
123. Trousers
124. Turbo
132. Water
133. Wayward
136. Who Cares

ADVERTISEMENT