Clouseau

INFORMATION

Occupation(s) : Chief Inspector

Pink Panteri je ime koje je Interpol dodelio međunarodnoj kriminalnoj grupi koja se bavi krađom nakita. Ime je dobila po istoimenom filmu Pink Panter, i odgovorna je za neke od najsmelijih i najglamuroznijih pljački u istoriji, zbog čega neki kriminolozi članove ove grupe nazivaju i umetnicima.Njihove mete su se nalazile u nekoliko država i kontinenata, od kojih se pljačka u Japanu smatra za najveću i najuspešniju.
Svojevremeno je londonski list “Gardijan” primetio da na nesreću Interpola i policija iz dvadesetak zemalja u kojima su operisali, ova banda poseduje određeni stil i glamur i skoro neobaveznu nonšalanciju s kojom pljačka juvelirnice samo za najbogatije.Neke bezbedosne agencije smatraju da je zbog smelih pljački u Dubaiju, Švajcarskoj, Japanu, Francuskoj, Lihtenštajnu, Nemačkoj, Luksemburgu, Španiji i Monaku grupa odgovorna za krađu preko 500 miliona dolara.
U Bernu je, početkom 2012. godine, održan i sastanak stotinak policajaca iz dvadesetak zemalja koji su tri dana razgovarali o “Pink Panterima”, jer im je svima zadatak da ih strpaju iza rešetaka.
Zvaničnici Interpola kažu da je proteklih godina uhapšeno 25, a da se istraga vodi potiv 400 pripadnika ili saučesnika “Pink Pantera”.

ARTIST PHOTO

ALBUMS