District Heat

INFORMATION

Tokio (jap. 東京), zvanično Metropola Tokio (東京都, Tōkyō-to), jeste metropola — grad sastavljen od više delova, koji se mogu smatrati zasebnim gradovima.. 2018.}} Tokio se sastoji od 26 gradova, 6 gradića i osam sela koji su tokom vekova srasli zajedno. Prostire se na preko 2000 km² i obuhvata dva lanca ostrva koja se protežu do 185 km od centra grada. Takođe, podeljen je na 23 opštine koje imaju svoje gradonačelnike i svoju upravu, a obuhvata i četiri nacionalna parka. Tokio je grad sa najviše stanovnika na planeti — u njemu živi više od 35 miliona ljudi. Iako zvanični podaci o tome ne postoje, Tokio se istovremeno smatra i centrom svetske tehnologije i gradom koji se najviše približio prizorima gradova iz dela naučne fantastike. U Tokiju su održane Letnje olimpijske igre 1964. i biće održane Letnje olimpijske igre 2020.
Metropolitanska prefektura Tokio ima oko 13 miliona stanovnika, dok preko 20 miliona ljudi svaki dan putuje iz okolnih područja radi posla. Tokio je centralno mesto japanske politike, ekonomije, kulture i obrazovanja, kao i grad u kom stoluje japanski car. Tokio je i poslovni i financijski centar istočne Azije. Zanimljivo je da ima daleko manje nebodera nego drugi gradovi slične veličine. Razlog tome su standardi u gradnji koji su zahtevani zbog čestih zemljotresa. Zgrada gradske vlade (Tokio metropoliten) je najviši neboder u Tokiju. Tokio ima najkompleksniji sistem javnog prevoza na svetu.
U doslovnom prevodu Tokio znači “istočna prestonica” na japanskom, a ime je dobila zato što je stara prestonica (Kjoto) nalazila na zapadu i bila je preimenovana u “Saikio” (西京 Saikyō), što znači “zapadna prestonica”, u toku devetnaestog veka. Do 1870. Tokio je bio poznat pod imenom “Edo” (u nekim evropskim jezicima se izgovara “Jedo”). Kada je Carska porodica preselila iz Kjota ime je promenjeno.

ARTIST PHOTO

ALBUMS