Ex-boyfriends

INFORMATION

Tejlor Alison Svift (engl. Taylor Alison Swift; Reding, 13. decembar 1989) američka je pevačica i tekstopisac. Odrasla je u Vajomisingu, y Pensilvaniji, a sa četrnaest godina se preselila u Nešvil, u Tenesiju, da bi se bavila kantri muzikom. Potpisala je ugovor sa nezavisnom izdavačkom kućom „Big Machine Records” i postala najmlađi tekstopisac koju je izdavačka kuća „Sony/ATV Music” ikada zaposlila. Objava debi albuma nazvanog po njoj 2006. godine ju je pretvorila u zvezdu kantri muzike. Zahvaljujući trećem singlu, „Our Song”, postala je najmlađa osoba koja je sama napisala i otpevala pesmu koja je bila na prvom mestu kantri top-liste. Nominovana je za nagradu Gremi za najboljeg novog umetnika 2008.
Drugi album, „Fearless”, je objavljen 2008. Nakon uspeha kantri-pop singlova „Love Story” i „You Belong With Me”, „Fearless” je postao najprodavaniji album 2009. godine, nakon čega je usledila velika turneja. Album je osvojio četiri Gremija, a Tejlor je postala najmlađa osoba ikada koja je dobila nagradu za album godine. 2010. godine, prve nedelje nakon objave trećeg albuma, „Speak Now”, u SAD je prodato preko milion primeraka albuma, a zatim je usledila svetska turneja istog naziva. Treći singl albuma, „Mean”, osvojio je dva Gremija. Četvrti album, „Red”, objavljen je 2012. Broj prodatih primeraka u SAD u toku prve nedelje, 1,2 miliona, je najbolja prodaja decenije, a Tejlor je postala jedina žena čija su dva albuma prodata u više od milion primeraka u prvoj nedelji. Singlovi „We Are Never Ever Getting Back Together” i „I Knew You Were Trouble” su bili hitovi u celom svetu. Severnoamerički deo turneje „Red” je završen u septembru 2013.
Tejlor je poznata po pesmama koje govore o njenim iskustvima iz tinejdžerskog i mladalačkog doba. Njeno pisanje su nagradili Udruženje tekstopisaca Nešvila i Kuća slavnih tekstopisaca. Njena druga dostignuća uključuju devet Gremija, dvanaest Bilbordovih muzičkih nagrada, jedanaest Američkih muzčkih nagrada, sedam nagrada Udruženja kantri muzike i šest nagrada Akademije kantri muzike. Prodala je više od 26 miliona albuma, a njene pesme su skinute sa interneta 75 miliona puta širom sveta. „Forbs” procenjuje da je zaradila preko 220 miliona dolara. Pored pevačke karijere, Sviftova se pojavila u ulozi glumice u krimi seriji „Mesto zločina” (2009), komediji „Dan zaljubljenih” (2010), animiranom filmu „Loraks” (2012) i sitkomu „Nova devojka”. Kao filantrop, Sviftova podržava umetnost u školama, dečju pismenost, pružanje pomoći žrtvama prirodnih katastrofa, prava pripadnika LGBT zajednica i organizacije za pružanje pomoći bolesnoj deci.

ARTIST PHOTO

ALBUMS