Heywood Banks

INFORMATION

Occupation(s) : Comedian Songwriter

Karl fon Line (šved. Carl von Linné; Roshult, 23. maj 1707 — Hamarbi, 10. januar 1778) bio je švedski prirodnjak i naučnik, poznat kao „otac taksonomije“, a takođe se smatra i jednim od „očeva moderne ekologije“. Osnivač je sistematike, biološke discipline. Uveo je binomijalnu nomenklaturu, po kojoj se naziv svake vrste sastoji iz dve reči — naziva roda i opisa vrste, a sva naučna imena živih bića koja je on definisao imaju uz naziv roda i vrste skraćenicu L. koja označava da im je ime dao sam Line. Ovaj švedski prirodnjak je dao i naučno ime ljudskoj vrsti — Homo sapiens — i klasifikovao je u red Primates. Lineov hijerarhijski sistem, odnosno rangiranje od višim ka nižim taksonima (razdeo — klasa — red — familija — rod — vrsta) i obrnuto, ostao je nepromenjen do danas.
Line je rođen u unutrašnjosti Smolanda, u južnoj Švedskoj. Većinu svog visokog obrazovanja stekao je na Univerzitetu u Upsali, a počeo je da drži predavanja iz botanike oko 1730. godine. Živeo je u inostranstvu između 1735. i 1738. godine, a potom se vratio u Švedsku, gde je postao profesor medicine i botanike.
Četrdesetih godina 18. veka, poslat je na nekoliko putovanja kroz Švedsku da pronađe i klasifikuje biljke i životinje. Pedesetih i šezdesetih godona istog veka, nastavio je da prikuplja i klasifikuje životinje, biljke i minerale, te je objavio nekoliko tomova. U vreme svoje smrti, bio je jedan od najpriznatijih naučnika u Evropi.
Bio je osnivač prirodnjačkog muzeja u Upsali, prvi predsednik Švedske akademije nauka, član Francuske akademije nauka, kao i drugih naučnih društava i akademija.

ARTIST PHOTO

ALBUMS