Hipjoint

INFORMATION

Artroza, osteoartroza, osteoartritis , (lat. arthrosis, osteoarthrosis) je degenerativno oboljenje perifernih zglobova. Bolest nastaje kao posledica degenerativnih promena u pojedinim delovima zgloba – hrskavica, zglobna čaura, zglobne veze – zbog istrošenosti i upotrebe zgloba pod velikim opterećenjem, što dovodi do subhondralne skleroze kosti i hipertrofičnih promena po obodu kosti (osteofiti) Promene najpre zahvataju zglobnu hrskavicu, a kasnije i koštano i okolno meko tkivo. Promene na hrskavici razvijaju se određenom brzinom, prvenstvenom na mestima najvećeg opterećenja u obliku omekšanja i postupne degeneracije. Ako bolest zahvati veći broj zglobova onda govorimo o poliartrozi.
Degenerativna oboljenja zglobova su rasrostranjene bolesti, od kojih pretežno obolevaju starije osobe, mada i mlađi nisu pošteđeni. Od ove bolesti podjednako su ugroženi i muškarci i žene, nešto više žene posle 55 godine. U jednom istraživanju u Engleskoj, artroza je otkrivena u 87% žena i 83% muškaraca u dobi od 55. do 64. godine života. Utvrđena je i u 10% ispitanika u dobi od 15. do 25. godine.
Artrotične promene rendgenološki su otkrivene kod 80% ispitanika starijih od 55 godina, dok je kliničke manifestacije imalo samo 15-20% ispitanika. U razvijenim zemljama degenerativna oboljenja zglobova su na prvom mestu među uzrocima odsustvovanja sa posla, što govori o njihovom izuzetnom epidemiološkom značaju .
Artroza se ne može izlečiti. Ona će se najčešće pogoršati tokom vremena. Međutim, pravilnim i kontinuiranim lečenjem simptomi se mogu kontrolisati .
Prognoza degenerativnih oboljenja zglobova je relativno dobra osim kod koksartroze i gonartroze. Sama bolest ne utiče na opšte stanje i dužinu života .

ARTIST PHOTO

ALBUMS

ADVERTISEMENT