History

INFORMATION

Ako ste tražili članak o pesmi „HIStory“, pogledajte članak „HIStory/Ghosts“.
„HIStory: Past, Present and Future, Book I“ (ili kraće „HIStory“) je deveti studijski album američkog izvođača Majkla Džeksona. Sastoji se od dva diska i objavljen je 16. juna 1995. godine od strane Epik rekordsa. Džekson je većinu pesama napisao i producirao. Album je prvo njegovo izdanje nakon optužbi za seksualno maltretiranje deteta u avgustu 1993. godine. Snimljene 1994. i 1995, neke od petnaest pesama sa izdanja aludiraju na pogrešnu interpretaciju pevača u medijima, naročito u tabloidima. Teme kojim se bavi album su izolacija, nepravda, zaštita životne sredine i pohlepa.
„HIStory“ je Džeksonov najkontroverzniji album. Džekson je optuživan za antisemitizam zbog teksta pesme „They Don’t Care About Us“. Džekson je nekoliko puta u javnosti demantovao istinitost optužbi. Diskusija oko stihova navela je pevača da ponovo snimi pesmu i promeni tekst. Godine 2007, Robert Silvester Keli, autor pesme „You Are Not Alone“, okrivljen je u Belgiji za plagijarizam.
Osam singlova, od čega dva promotivna, izdato je sa albuma: „Scream/Childhood“, „You Are Not Alone“, „Earth Song“, „This Time Around“, „They Don’t Care About Us“ i „Stranger in Moscow“. Iako nisu bili uspešni u Sjedinjenim Državama, „Earth Song“, „They Don’t Care About Us“ i „Stranger in Moscow“ su zabeležili značajan uspeh na međunarodnom nivou bivajući među deset najprodavanijih singlova u mnogim zemljama. Prvi disk (poznat i kao „HIStory Begins“) je kompilacija Džeksonovih ranijih hitova dok je drugi („HIStory Continues“) set novih pesama.
„HIStory“ je generalno pozitivno ocenjen od strane savremenih muzičkih kritičara. Osim kritički, album je bio komercijalno uspešan debitujući na prvom mestu top-lista u dvanaest zemalja među kojim i u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Australiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. „HIStory“ je drugi najprodavaniji album svih vremena koji se sastoji od dva ili više diskova, sa oko dvadeset miliona prodatih kopija širom sveta. Album je odlikovan šest puta platinastim tiražom u Evropi što ga je učinilo najprodavanijim albumom 1996. godine na tom kontinentu. Nominovan je sa pet Gremi nagrada od kojih je osvojio jednu, za najbolji muzički spot kratke forme. Prvi disk albuma je ponovo izdat 13. novembra 2001. pod nazivom „Greatest Hits: HIStory, Volume I“ i prodat je u oko četiri miliona kopija širom sveta do početka 2010.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

ADVERTISEMENT