Holden

INFORMATION

Holden (zvaničan naziv engl. General Motors Holden) je australijski proizvođač automobila. Podružnica je Dženeral motorsa i posluje na teritoriji Australije i Novog Zelanda. Sedište kompanije se nalazi u Melburnu u državi Viktorija u Australiji.
Kompaniju je osnovao Džejms Aleksander Holden 1856. godine i bavila se proizvodnjom sedala za konje u gradu Adelejdu. 1908. godine se seli u automobilsku oblast, pre nego što je postao deo Dženeral motorsa. Za vreme velike krize 1931. godine postaje podružnica Dženeral motorsa i do 1998. godine se zvala General Motors-Holden’s Ltd. Od 1998. godine kompanija je preimenovana u Holden Ltd, a od 2005. godine do danas nosi naziv GM Holden Ltd.
Pored toga što je najčuveniji australijski automobilski brend, Holden proizvodi vozila koja su dostupna svima. To uključuje niz automobil od manjih, srednjih, sportskih i terenskih. Zbirka Holdenovih automobila obuhvata: mala/srednja – barina, spark, kruz i malubu, velika – komodor i kapris, krosover – traks, kaptiva i kolorado. Holden automobili su uglavnom istovetni sa Opelovim i Ševroletovim vozilima.
Sva Holden vozila se proizvode u predgrađu Adelejda, Elizabetu, a motori se proizvode u fabrici u Fišermens Bendu, u Melburnu.
Dženeral motors je najavio da će do kraja 2017. godine obustaviti proizvodnju automobila i motora u Australiji, u podružnici Holden, zbog visokih troškova proizvodnje i oštre konkurencije. Gašenjem proizvodnje rezultiraće gubitkom 2.900 radnih mesta, što će biti veliki problem za australijsku automobilsku industriju. Pretpostavlja se da će Holden ostati samo distributer GM-ovih vozila, ali sa svojim znakom.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT