Hollis Brown

INFORMATION

Himalajski mrki medved (lat. Ursus arctos isabellinus), takođe poznat kao himalajski crveni medved ili Džu-Tedž, podvrsta je mrkog medveda (Ursus arctos). Živi u regionu Himalaja, na severu Pakistana do Dačigama i Kašmira. To je najveći sisar u regionu — mužjaci dostižu do 220 centimetara, dok su ženke malo manje. Ovaj medved je svaštojed i, kao i svi ostali medvedi, i on spava tokom zime. Iako je prisutan u velikom broju zaštićenih područja, on postaje sve ređi zbog gubitka staništa i progona od strane ljudi, pa je postao “kritično ugrožena vrsta”. Pretpostavlja se da bi ova vrsta (slična tibetskom plavom medvedu) mogla da bude razlog za postojanje legende o Jetiju.

ARTIST PHOTO

ALBUMS