Holly Unplugged

INFORMATION

Donald Džon Tramp st. (engl. Donald John Trump, Sr.; Njujork, 14. jun 1946) američki je preduzetnik, TV ličnost, političar i 45. predsednik Sjedinjenih Američkih Država.
Tramp je započeo svoju poslovnu karijeru tokom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Trampova imovina procenjena je na oko 4,5 milijardi američkih dolara. Tokom svoje višegodiše poslovne karijere u građevinskoj industriji, Tramp je izgradio veliki broj hotela širom SAD i sveta, kao i poslovne prostore, kazine i golf terene. Tramp je bio vlasnik takmičenja Mis SAD i Mis Univerzuma, a njegovo ime korišćeno je kao brend mnogobrojnih proizvoda. Od 2004. do 2015. Tramp je vodio TV rijaliti šou Šegrt na američkoj televiziji En-Bi-Si. Trenutno je 324. najbogatija osoba na svetu, prema Forbsovoj listi.
Tramp je nekoliko puta pokušao da bude nominovan za predsednika i bio je član Demokratske i Reformističke stranke. Iako je bio u trci za nominaciju Reformističke stranke na primarnim izborima 2000. godine, povukao se pre početka glasanja. Razmatrao je da uđe u trku za republikansku nominaciju na izborima 2012. godine, ali je od toga odustao.
Svoju kandidaturu za predsednika na izborima 2016. najavio je u junu 2015. kao kandidat Republikanske stranke, čiji je član od 2012. godine. Nakon ubedljive pobede na unutarstranačkim izborima, Tramp je odneo pobedu i na predsedničkim izborima održanim 8. novembra 2016. godine, pobedivši protivkandidatkinju iz Demokratske stranke, Hilari Klinton, iako je osvojila 2,8 miliona više ukupnih glasova na nacionalnom nivou od Trampa. Tramp je dobio 304 elektorska glasa naspram 227 koje je dobila Hilari Klinton, čime je i zvanično izabran za 45. predsednika SAD.
Dana 20. januara 2017. zvanično je inaugurisan i stupio je na dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Sa sedamdeset godina, Tramp je najstariji predsednik u prvom mandatu. Tramp je i najbogatiji američki predsednik, kao i prvi predsednik u američkoj istoriji koji prethodno nije bio ni na kakvoj političkoj ili vojnoj funkciji.
Tokom izborne kampanje, Tramp se služio desničarskom populističkom retorikom, zagovarao je redefinisanje odnosa sa Kinom, reviziju trgovinskih sporazuma kao što su NAFTA i TPP, kao i strože imigracione zakone, kontrolu državnih granica, uključujući i izgradnju zida na granici sa Meksikom. Tramp je takođe snažno zagovarao energetsku nezavisnost, negirao je ljudski uticaj na klimatske pojave i, s tim u vezi, protivio se sporazumima koji imaju za cilj smanjenje istog. Okosnica Trampove kampanje bilo je njegovo obećanje da će ukinuti Obamin zakon o zdravstvenoj zaštiti, smanjenje poreza i otvaranje novih radnih mesta.
U spoljnoj politici, Tramp se pozicionirao protiv intervencionizma, kritikovavši politiku Obamine administracije. Istovremeno, Tramp je obećao povećanje izdvajanja za vojsku, obračun sa Islamskom Državom i islamskim ekstremizmom.
Tramp je kontroverzna ličnost u SAD. Njegova oštra retorika tokom izborne kampanje izazvala je mnogo kritika, kao i njegove izjave o doseljenicima, posebno onim latinoameričkog porekla.

ARTIST PHOTO

ALBUMS