Klaudije

INFORMATION

Tiberije Klaudije Neron Cezar (lat. Tiberius Claudius Nero Caesar Drusus); Lugdunum, 1. avgust 10. p. n. e. — Rim, 13. oktobar 54.), poznat i kao Tiberije Klaudije Druz Neron Germanik (lat. Tiberius Claudius Drusus Nero Germanicus), bio je četvrti rimski car iz Julijevsko-klaudijevske dinastije, a vladao je od 24. januara 41. do svoje smrti 54. godine. Rođen u Lugdunumu u Galiji (današnji Lion, Francuska), od oca Druza i majke Antonije mlađe, bio je prvi rimski imperator rođen van Italije.
Klaudije je smatran vrlo neprikladnim za imperatora zbog svojih fizičkih nedostataka. Klaudije je bio hrom i imao problema sa govorom, pa ga je očajna porodica doslovce isključila iz javnog života dok nije postao konzul, zajedno sa svojim nećakom Kaligulom 37 godine naše ere. Ove mane su ga možda spasle sudbine koja je snašla mnoge druge rimske patricije u vreme čistki za Tiberijeve i Kaliguline vladavine.
Nakon ubistva cara Kaligule i njegove porodice, Pretorijanska garda proglasila je Klaudija za cara, uprkos protivljenju senata koji je pokušao da povrati republiku. Time je car po prvi put izabran od strane pretorijanaca. Pošto nije bio u dobrim odnosima sa senatom, tokom svoje vladavine, Klaudije se oslanjao na podršku vojske i carskog činovničkog aparata. Mnogi od njegovih glavnih savetnika, poput ličnog sekretara – Narcisa, bili su oslobođeni robovi.
Klaudije je predvodio vojni pohod na Britaniju, koji je počeo 43. godine i tokom narednih nekoliko decenija doveo veći deo današnje Engleske i Velsa pod rimsku vlast.
Između ostalog, Klaudije je ostao upamćen po svojim neuspešnim brakovima. Antički izvori navode da je Klaudija otrovala njegova četvrta žena i nećaka, Agripina Mlađa, serviravši mu porciju otrovnih pečuraka.
Klaudija je nasledio Agripinin sin, Neron.

ARTIST PHOTO

ALBUMS