Loudun

INFORMATION

London (engl. London; /ˈlʌndən/) je glavni i najveći grad Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva i središte regije Širi London, te površinom najveća urbana zona u Evropskoj uniji. Antički Londinium (lat. Londinium) su osnovali Rimljani 43. godine nove ere u močvarnom području na estuaru reke Temze na čijem mestu danas leži najuže poslovno jezgro modernog grada, Siti. Od XIX veka ime London se odnosi i na sva naselja koja su se razvila oko prvobitnog gradskog jezgra, odnosno na područje Šireg Londona.
Sa preko 300 različitih nacionalnosti koje žive na području današnjeg grada, London važi za jednu od najkosmopolitskijih sredina u Evropi. Prema popisu iz 2011. na području Šireg Londona živelo je 8.278.251 stanovnika, ili 12,5% celokupne populacije Ujedinjenog Kraljevstva. U najužem delu grada, u Sitiju živi svega 7.400 stanovnika. U širem metropolitanskom području 2011. živelo je 13.709.000 stanovnika. London je u periodu između 1831. do 1925. po broju stanovnika predstavljao najveću gradsku površinu na svetu.London se ubraja među najvažnije gradove u svetu u mnogim oblastima. Jedan je od najvažnijih političkih, obrazovnih, kulturnih, trgovačkih, turističkih, finansijskih, modnih, sportskih centara u svetu. Posle Njujorka, London je najvažniji finansijski centar na planeti a poznat je i po svojoj nezvaničnoj tituli svetske kulturne prestonice. Sa 6 londonskih međunarodnih aerodroma godišnje se preveze preko 120 miliona putnika, što London svrstava u najprometniji vazdušni centar na svetu. Londonski metro predstavlja najstariji sistem podzemne železnice u svetu i drugi na svetu po broju prevezenih putnika (posle Šangajskog). U gradu rade ukupno 43 univerzitetske ustanove, zbog čega je London i svetski obrazovni centar. London je jedini grad koji je tri puta ugostio najveće sportsko takmičenje na planeti Letnje olimpijske igre (1908, 1948 i 2012).Iako grad leži na 70 km istočno od ušća reke Temze zahvaljujući plimskom talasu koji dopire sve do gradskog središta, London se razvio u veliku i u svetskim okvirima veoma važnu trgovačku luku (po saobraćaju četvrtu u svetu), opremljenu najsavremenijim uređajima za plovidbu, utovar i istovar robe. Godine 1984. na Temzi kod Londona je sagrađena velika brana koja grad štiti od dejstva plimnih talasa koji su u prošlosti često imali katastrofalne posledice po grad (kao u januaru 1953).
Zahvaljujući svojoj bogatoj i dugoj istoriji u Londonu se danas nalaze brojni kulturno istorijski spomenici, od kojih se čak četiri nalaze na listi Svetske baštine Uneska: London tauer, Kraljevska botanička bašta Kju, Vestminsterska palata u okviru koje se nalaze Vestminsterska opatija i crkva svete Margarite te istorijski Grinič u kojem se nalazi čuvena Grinička opservatorija kroz koju prolazi početni nulti meridijan. Od ostalih znamenitosti treba pomenuti i Bakingemsku palatu koja opredstavlja službenu rezidenciju britanske kraljevske porodice, Londonsko oko, trg Pikadili serkus, katedrala Svetog Pavla, Tauerbridž, Trafalgar Skver, stadion Vembli i kompleks Ol Ingland Klaba. U gradu se nalaze i brojne galerije, muzeji, biblioteke poput u svetskim razmerama čuvenih Tejt galerije, Nacionalna galerija, Britanski muzej, Britanska biblioteka itd.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

1. Gold

ADVERTISEMENT