Makaveli

INFORMATION

Born In : East Harlem New York City New York state New York U S

Tupak Amaru Šakur (engl. Tupac Amaru Shakur; 16. jun 1971 — 13. septembar 1996), poznat i pod scenskim imenima 2Pac, Makaveli i Pac, bio je američki reper, pesnik i glumac. Bio je izvođač sa najviše prodatih albuma u istoriji ove vrste muzike — 75 miliona prodatih originalnih albuma. Smatra se da je, računajući i piratska izdanja, prodato preko 200 miliona albuma na globalnom nivou. Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. Tupak je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama. Jedan je od najvećih umetnika svih vremena po mnogim časopisima, uključujući i Rolling Stone koji ga je rangirao 86. na listi 100 najvećih umetnika svih vremena.
Šakur je počeo svoju karijeru kao Em-si za alternativnu hip hop grupu Digitalno podzemlje, na kraju se odvojio kao solo umetnik. Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. Tupak je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama. Šakur je bio vokalni učesnik tokom East Coast-West Coast hip hop rivalititeta, učestvovao je u konfliktima sa drugim reperima, producentima, najznačajniji je bio The Notorious B.I.G. i njegova izdavačka kuća Bad Boy Records.
7. septembra 1996. Šakur je ranjen u pucnjavi na raskrsnici Flamingo Road i Koval Lane u Las Vegasu. Prebačen je u Univerzitetski medicinski centar u Južnoj Nevadi, gde je i preminuo šest dana nakon toga.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT