Maria Barracuda

INFORMATION

Bespilotna letelica (BPL) je vazduhoplov sa kojim upravlja navigator, pilot sa daljinskim prenosom signala sa zemlje ili koji leti autonomno po zadatim zapamćenim podacima. Najmasovnija upotreba BPL je u vojsci. Za razliku od krstareće rakete, BPL je konstruisana za višekratnu upotrebu i definiše se po svim pravilima struke kao i ostali vazduhoplovi, ali je bez posade i pilota. Može biti i sa jednokratnom upotrebom, kao „samoubica“ tada je maksimalno jednostavna, jeftina puna eksploziva i koristi se za uništavanje posebno važnih ciljeva kao krstareća raketa, a može i kao meta za gađanje, sredstvima protivvazduhoplovne odbrane. Najčešće je kao avion sa dužim vekom upotrebe. Prema nameni se oprema, naoružava ili je bez naoružanja. Aerodinamička i strukturalna konstrukcija je identična kao kod pilotiranih aviona ili helikoptera, sa posadama. Češće se projektuju kao avioni, a ređe kao bespilotni helikopteri.
Tehnika i princip poletanja i sletanja su često identični vazduhoplovu sa pilotom, a postoje i rešenja sa katapultiranjem i prizemljenjem sa padobranom. Najčešće se upravlja kombinovano sa vođenjem iz zemaljske stanice sa daljinskim prenosom komandnog signala, a pojedini delovi trajaktorije autonomno, unapred zapamćenim navigacijskum podacima i zadatim komponentama vektora stanja leta.
Trenutno, vojne BPL pretežno obavljaju izviđačke, špijunske ali sve više i direktne borbene zadatke. Američko ratno vazduhoplovstvo planira ogromno povećanje flote BPL u operativnoj upotrebi do 2047. godine. BPL se koriste i u civilne svrhe kao što je otkrivanje požara, borba protiv vatrene stihije, nadgledanje područja ugroženih sa poplavama, nadgledanje saobraćaja, kretanje životinjskog sveta, nadgledanje trasa cevovoda sa naftom, gasom i sa drugim fluidima.
Sasvim je izvesno da će borbeni avioni 6. generacije biti bespilotni i alternativnim mogućnostima sa posadom / bez posade.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT