Midnight To Twelve

INFORMATION

Ajron mejden (engl. Iron Maiden, prevod: Železna devica) je engleski hevi metal bend iz Lejtona (Istočni London). Bend je osnovao 1975. godine njegov basista i glavni tekstopisac Stiv Haris. Od njegovog osnivanja, bend je izdao trideset četiri albuma: petnaest studijskih albuma; jedanaest živih albuma; četiri EP-a i šest kompilacija.
Kao pioniri Novog talasa britanskog hevi metala, Ajron mejden je postigao svetski uspeh tokom osamdesetih godina dvadesetog veka. Posle nekoliko promena postava, bend je počeo da prodaje seriju platininastih i zlatnih albuma. Ovo uključuje i albume The Number of the Beast iz 1982., Piece of Mind iz 1983, Powerslave iz 1984, video album Live After Death iz 1985, Somewhere in Time iz 1986, i Seventh Son of a Seventh Son iz 1988. koji su u SAD dobili platinasti tiraž. Bend je trenutno u procesu oživljavanja popularnosti, sa njihovim albumom A Matter of Life and Death iz 2006. koji je dostigao deveto mesto na Billboard 200 listi i četvrto mesto na listi UK-a. Njihov najnoviji album The Final Frontier je izdat širom sveta 16. i 17. avgusta 2010. godine, dostignuvši prvo mesto u 40 različitih zemalja i dobivši uglavnom pozitivne kritike. Druga pesma toga albuma „El Dorado“ pobedila je u kategoriji Najbolja metal izvedba na 53. dodeli Gremi nagrada.
Smatraju ga za jednog od najboljih hevi metal bendova, jer je navodno prodao preko 100 miliona albuma širom sveta sa malom radijskom i televizijskom podrškom. Bend je dobio Ajvor Novelo nagradu za internacionalno dostignuće 2002. godine i takođe su primljeni u Holivudskom rok šetalištu na Sanset bulevaru, tokom turneje po Sjedinjenim Državama 2005. godine. Od oktobra 2009. godine, bend je odsvirao više od 2000 koncerta.
Skoro od osnivanja, bend prati njihova maskota Edi. Edi se pojavio na skoro svim njihovim omotima albuma i singlova, kao i na koncertima.

ARTIST PHOTO

ALBUMS