Mike Hardy

INFORMATION

Miki Runi (engl. Mickey Rooney) je rođen 23. septembra 1920. u Bruklinu, Njujork, a preminuo 6. aprila 2014. u Los Anđelesu, Kalifornija. Bio je američki filmski, pozorišni, televizijski glumac i zabavljač. Svoju karijeru, koja je trajala više od 90 godina, započeo je još kao dete, da bi do 1939. postao glumac čiji filmovi najviše zarađuju na bioskopskim blagajnama. Pojavio se u više od 200 filmova i bio je jedan od poslednjih živih glumaca iz ere nemog filma sa najdužom karijerom ikada.
Na vrhuncu karijere, kao jedan od najupešnijih glumaca studija MGM, tumačio je ulogu Endija Hardija u seriji od 15 filmova koji su prikazivali američke porodične vrednosti. Sa izvanrednim talentom Runi je kasnije u svojoj karijeri postao poznat karakterni glumac koji je pevao, plesao i svirao brojne muzičke instrumente.
Runi je kao dete nastupao u vodvilju zajedno sa svojim roditeljima da bi na filmskom platnu debitovao 1927. Tumačio je glavne uloge u filmovima „San letnje noći“ (1935.), „Grad dečaka“ (1938.), „Nacionalna Velvet“ (1944.), a partneri su mu bili najveće zvezde toga doba poput Džejmsa Kegnija, Olivije de Hevilend, Spensera Trejsija, Džudi Garland, Elizabet Tejlor. Četiri puta je bio nominovan za „Oskara“ za glavne uloge u filmovima „Deca sa oružjem“ (1939.), „Ljudska komedija“ (1943.) i sporedne uloge u filmovima „Odvažni i hrabri“ (1956.), „Crni pastuv“ (1979.).
Posle dve godine provedene u vojsci tokom Drugog svetskog rata Runi se vratio u Holivud. Međutim, njegova popularnost je počela da opada. Uprkos tome ostvario je zapažene sporedne uloge u filmovima “Doručak kod Tifanija” (1961.), „Rekvijem za tešku kategoriju“ (1962.) i „Ovo je ludi, ludi, ludi svet“ (1963.), „Arapska avantura“ (1979.). Tumačio je na desetine uloga na televiziji, radiju i u pozorištu, a mlađim generacijama je poznat po seriji „Avanture crnog pastuva“ (1990-93) i filmu „Noć u muzeju“ (2006.).
Osvojio je dve počasne nagrade Američke akademije za filmsku umetnost i nauku, dva Zlatna globusa i jednu nagradu Emi. Za Emija je bio nominovan još četiri puta, a 1980. je bio nominovan za nagradu Toni za ulogu u brodvejskom mjuziklu „Šećerne bebe“. Godine 1960. nagrađen je sa tri zvezde za film, televiziju i radio na Holivudskoj stazi slavnih.
Ženio se osam puta, a prva supruga mu je bila filmska zvezda Ava Gardner. Imao je devetoro dece i 19 unučadi. Iako je zaradio milione dolara tokom svoje bogate karijere 1962. je proglasio bankrot zbog pogrešnog vođenja svojih finansija. Par godina pred smrt svedočio je u američkom Kongresu o fizičkom zlostavljanju od strane nekih članova svoje porodice.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT