Mike Schmid

INFORMATION

Dubai (/duːˈbaɪ/ doo-BY; arap. دبي [Dubay]) najveći je i najgušće naseljeni grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). On je lociran na jugoistočnoj obali Persijskog zaliva i prestonica je emirata Dubai, jednog od sedam emirata od kojih je zemlja sačinjena. Abu Dabi i Dubai su jedina dva emerata koja imaju moć vetoa u pogledu kritičnih stvari od nacionalnog značaja u Federalnom vrhovnom savetu zemlje. Grad Dubai je lociran na severnoj obali emirata i centar je metropolitanske oblasti Dubai-Šardža-Adžman. Dubai će biti domaćin svetskog sajma Expo 2020.
Dubai je postao globalni grad i poslovni centar Srednjeg istoka. On je isto tako jedan od glavnih transportnih centara za putnike i teret. Do 1960-tih, dubajska ekonomija je bila bazirana na prihodima od trgovine i, u manjoj meri, naftnim istraživačkim koncesijama, ali nafta nije bila otkrivena do 1966. Naftni prihod je prvi put počeo da pritiče 1969. godine. Dubajski naftni prihod je pomogao u ubrzavanju ranog razvoja grada, ali su njegove naftne rezerve ograničene i nivoi produkcije su niski: tako da u današnje vreme manje od 5% emiratovih prihoda potiče od nafte.
Emiratov model zapadnjačkog stila poslovanja stimuliše njegovu ekonomiju. Glavni izvori prihoda su turizam, avijacija, nekretnine, i finansijske usluge. Dubai je nedavno bio imenovan najboljom destinacijom za muslimanske putnike prema agenciji Salam Standard. Dubai je nedavno privukao svetsku pažnju zbog mnoštva velikih inovativnih građevinskih projekata i sportskih događaja. Grad je poprimio ikonski status zbog njegovih nebodera i visokih zgrada, a posebno zbog najviše zgrade na svetu, Burdž Kalifa. Dubai je bio kritikovan zbog kršenja ljudskih prava u pogledu gradske predominantno južnoazijske i filipinske radne snage. Dubajsko tržište nekretninama je doživelo značajno pogoršanje tokom 2008–09 nakon finansijske krize iz 2007–08, ali se emiratova ekonomija povratila u stanje rasta.
Godine 2012, Dubai je bio 22. najskuplji grad na svetu i najskuplji grad na Srednjem istoku. Godine 2014, Dubajske hotelske sobe su bile rangirane na drugom mestu u svetu po skupoći, nakon Ženeve. Dubai je bio rangiran kao jedno od najboljih mesta za život na Srednjem istoku od strane globalne konsultantske firme iz SAD Mercer.

ARTIST PHOTO

ALBUMS

LYRICS

ADVERTISEMENT