Mike Scott

INFORMATION

Skot Džozef Keli (engl. Scott Joseph Kelly) je američki astronaut, inženjer i penzionisani kapetan američke ratne mornarice. Veteran je tri leta u svemir, i agencija Nasa ga je u novembru 2012. godine izabrala da bude deo jednogodišnje misije na Međunarodnu svemirsku stanicu koja je počela u martu 2015.
Keli je bio komandant Ekspedicije 26 na MSS. Skot i njegov brat Mark Keli, koji je takođe bio astronaut do penzionisanja, su jednojajni blizanci. Njih dvojica su jedini rođaci koji su zajedno leteli u svemir.
Skot Keli je prvi put u svemir poleteo kao pilot misije šatla Diskaveri STS-103, u decembru 1999. godine. Ovo je bila treća misija servisiranja svemirskog teleskopa Habl, i trajala je samo osam dana. Drugi put u svemir je poleteo kao komandant misije STS-118, koja je posetila MSS u avgustu 2007. godine i trajala 12 dana.
Keli je zatim postao član i dugoročne misije na MSS kada je 9. oktobra 2010. stigao na stanicu ruskom letelicom Sojuz. Kada je na stanicu stigao služio je kao letački inženjer Ekspedicije 25 koja je bila u toku, a zatim je 25. novembra 2010. preuzeo komandovanje stanicom od kolege Daga Viloka.
Radio je kao šef operacione grane za MSS u Nasi do penzionisanja u aprilu 2016. godine. U maju 2016. jedna osnovna škola u rodnom gradu Skota i Marka Kelija preimenovana je u njihovu čast.

ARTIST PHOTO

ALBUMS