Monteniggers

INFORMATION

Montenigers (engl. Monteniggers) je bio crnogorski hip-hop bend koji je postajao od 1994. do 1999. godine. Članovi su mu bili Igor Lazić Nigor, Duško Nikolić (Ducka), Nebojša Saveljić (Nebo, Skaj), brat bivšeg jugoslovenskog fudbalskog reprezentativca Niše Saveljića.
Počeci Montenigersa datiraju 1988. kada je osnovan bend “Brake Boys”, koji godinu dana kasnije menja ime u “AE: TELL ME”. Duško Nikolić se nedugo zatim razboleo i više nije mogao da nastupa, ali je zato pisao tekstove za grupu.
Prvi zapaženi nastup kao grupa Montenigers imali su u leto 1996. godine, na 96. Radijskom festivalu nastupaju sa pesmom “Mala plava”, gde su odmah osvojili simpatije publike. Te iste godine izdaju album “Tajna marenda”. Kao kultni hit sa prvog albuma Montenigersa izdvaja se pesma “Ducka diesel” koja je proglašena za Pesmu godine 1996. Duško Nikolić je preminuo od leukemije nedugo nakon izdavanja albuma, a Igor Lazić Nigor i Nebojša Saveljić snimaju pesmu Voljeli bi da si tu, koju su posvetili preminulom članu benda i prijatelju.
Drugi album “Album” (engl. Allboom) izdaju 1998. godine, dok naredne godine izbacuju pesmu So i tekila koja je postala veliki hit.
31. oktobra 1999. godine, Nebojša “Nebo” Saveljić je poginuo u saobraćajnoj nesreći na magistralnom putu Podgorica – Cetinje. Taj tragični događaj doveo do kraja benda Montenigers, ali podstakao Igora Lazića da sa u to vreme sa malo poznatim pevačem Vladom Georgijevim snimi duetsku pesmu “Ne brže od života”, posvećenu Nebojši. Nakon toga je organizavao fondaciju “Skaj zauvek” (engl. Sky forever) čiji je cilj pokretanje, preduzimanje i finansiranje društvenih aktivnosti radi stvaranja uslova za povećanje bezbednosti u saobraćaju..

ARTIST PHOTO

ALBUMS