Out Of Eden

INFORMATION

Kina, ili zvanično Narodna Republika Kina (skraćeno NRK, ponekad i kao NR Kina; mand. 中华人民共和国, pin. Zhōnghuá Rénmín Gònghéguó — Džunghua Ženmin Gungheguo), poznata i kao kontinentalna Kina, država je u istočnoj Aziji. NR Kina ima obalu od 14.500 km i graniči se sa (smer kazaljke sata, od istoka ka severu) Vijetnamom, Laosom, Mjanmarom, Indijom, Butanom, Nepalom, Pakistanom, Avganistanom, Tadžikistanom, Kirgizijom, Kazahstanom, Rusijom, Mongolijom i Severnom Korejom. Glavni grad je Peking.
Kina je treća po veličini zemlja u svetu sa površinom preko 9,6 miliona km2, kao i najmnogoljudnija zemlja sveta sa preko 1,35 milijardi stanovnika, što je oko 20 % od ukupnog broja stanovnika na svetu. NR Kina je jednopartijska država sa vladajućom Komunističkom partijom Kine i glavnim gradom Pekingom. Administrativno je podeljena na 22 provincije, pet autonomnih regiona, četiri opština sa direktnom kontrolom (Peking, Tjencin, Šangaj i Čungking) i dva regiona sa specijalnim statusom (Hongkong i Makao). Kina tvrdi da je Tajvan 23. provincija Kine.
Istorija Kine je istorija jedne od najstarijih civilizacija koja je bila bazirana na Huanghe reci u severnokineskoj niziji. Tokom više od jednog milenijuma, Kineski politički sistem je bio zasnovan na naslednim monarhijama, poznatim kao dinastije, koje počinju od polumitološke dinastije Sja oko 2000. p. n. e. Od 221. p. n. e., kada je dinastija Ćin prva pokorila više državica i oformila Kinesko carstvo, država se širila, raspadala i reformisala više puta. Dinastija Ćing je zbačena sa vlasti 1911. godine kada je proglašena republika koja je razbijena 1949. Nakon poraza Japana u Drugom svetskom ratu, Komunistička partija Kine porazila je nacionaliste na kontinentalnoj Kini i proglasila Narodnu Republiku Kinu u Pekingu 1. oktobra 1949, dok su se nacionalisti povukli na Tajvan.
Od početka sprovođenja ekonomskih reformi 1978, Kina je postala ekonomija sa najvećim rastom u svetu. Do 2013. godine postala je druga ekonomija po veličini po nominalnom BDP-u, a takođe i najveći izvoznik roba i usluga. Kina je priznata nuklerna sila i ima najveću aktivnu vojsku te drugi po veličini vojni budžet. Kina je član Ujedinjenih nacija od 1971, kada je zamenila Tajvan kao stalni član u Savetu bezbednosti Organizacije ujedinjenih nacija. Član je i većeg broja formalnih i neformalnih multilateralnih organizacija, uključujući Svetsku trgovinsku organizaciju, Azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, BRIKS, Šangajske organizacije za saradnju, BKIM i G20. Prema velikom broju naučnika i akademika, vojnih analitičara, i ekonomskih analitičara, Kina se smatra za potencijalnu super silu, 2016 godine je postala prva ekonomska sila u svetu.

ARTIST PHOTO

ALBUMS