Out

INFORMATION

Take Me Out (u prevodu, Izvedi me) je debi hit i drugi singl škotskog benda Franc Ferdinand. Izdat je u Ujedinjenom Kraljevstvu 12. januara 2004. godine, a 9. februara u SAD, oba preko Domino Records. Izdat je na CD-u, 7″ vinilu i kao DVD singl sa promotivnim spotom i kratkim intervjuom sa bendom.
Singl je dostigao treće mesto na britanskoj listi singlova. Dostigla je 66. mesto na američkoj listi Bilbordovih vrućih 100, a 3. mesto na američkoj list modernih rok pesama. Pesma je izglasana za najbolji singl 2004. godine putem Village Voice Pazz & Jop glasanja, a dostigla je i prvo mesto na godišnjem glasanju jedne australijske omladinske radio mreže.
Pesma je poznata po tome što je korišćena za televizijske reklame za lansiranje Sonijevog PSP-a, portabilne konzole za video-igre.
Pesmu su prepevali Scissor Sisters 2004. godine na B-strani svog singla „Meri“. Grupa The Magic Numbers je takođe obradila ovu pesmu u februaru 2006. za jedan britanski radio šou.
Godine 2005. Pit Doerti je optužio grupu Franc Ferdinand za plagiranje hita Back Off Boogaloo Ringo Stara iz 1972. godine, tvrdeći da je grupa koristila isti rif gitare i strukturu pesme za Take Me Out. [1] Neki kritičari su takođe našli sličnosti sa rifovima pesme Trampled Under Foot grupe Led zepelin.
U septembru 2005. godine, “Ku magazin” je ovu pesmu proglasio za 34. po redu koju je ikad izveo neki britanski bend. Oktobra 2005, pesma se našla na saundtreku za video-igru Guitar Hero.

ARTIST PHOTO

ALBUMS